Je gaat eerst leren hoe je de 3x3, de normale kubus, oplost. Daar beginnen de meeste mensen mee, en dat is, denk ik, ook het handigst. Kan je hem al? Dan kan je doorgaan naar de 2x2 of andere kubussen. Het is misschien ook handig om de tips te lezen.
Stap 1:
Als je een kubus aan het leren bent, is het handig om telkens met dezelfde kleur te beginnen. Toen ik de kubus ging leren begon ik altijd met wit, en zo zijn de afbeeldingen hieronder ook. Je begint met het witte kruis op te lossen, zoals je hieronder ziet:

Dit is gelijk ook de moeilijkste stap voor het oplossen van een kubus, want je moet daar nog best even over nadenken.
Maar voordat je dat gaat leren is het handig om te weten dat een kubus uit 3 soorten blokjes bestaan: centerblokjes, randblokjes en hoekblokjes. De centerblokjes zitten in het midden van een vlak. Daarvan zijn er zes. Centerblokjes hebben elk maar 1 kleur: het ene centerblokje is wit, de andere geel, enzovoorts. Verder zijn er de randblokjes: de blokjes waar 2 stickers op zitten. Hiervan zijn er twaalf. En daarnaast zijn er blokjes met 3 kleuren: hoekblokjes, waar er acht van zijn. Om het kruis opgelost te hebben wil je dus eigenlijk 4 randblokjes naast de goede centerblokjes hebben.
Nu is het met een beetje logisch nadenken niet heel moeilijk om 4 witte randblokjes boven te krijgen. Let erop dat niet alleen de witte stickers een kruis maken, maar elk randblokje moet helemaal doorlopen, zoals je op de foto met rood en blauw ziet.
Stap 2:
Nu ga je de rest van het witte vlak oplossen. Dat doe je door de goede hoekblokjes, goed gedraaid, op de goede plek te zetten. Daar komen formules bij kijken. Het is natuurlijk handig om formules op te schrijven, maar dan moet je ze ook kunnen lezen. Ik gebruik bij de 3x3 nog de Nederlandse letters, maar later, bijvoorbeeld bij 4x4 en 3BLD (geblinddoekt) gebruik ik de officiële notatie, zie onderaan de pagina. Nu is het nog even zo:
R = rechts
L = links
B = boven
O = onder
V = voor
Als er een ' achter de letter staat, betekent dat dat je die kant tegen de klok in moet draaien, dus B' betekent dat je de bovenkant tegen de klok in moet draaien. Als er een 2 achter staat moet je dat vlak twee keer draaien.
Ik geef nu ook nog even elke formule een naam, zodat je weet waar je ze voor moet gebruiken.
Voor bijna de rest van de kubus hou je het witte vlak onderop. Dat moet nu ook, al is die nog niet opgelost. Nu ga je kijken of er in de bovenste rij, dus NIET het bovenste vlàk, maar de bovenste ríj, een wit blokje zit. Zo ja, dan ga je kijken wat de andere kleuren zijn van dat (hoek)blokje. Stel het blokje heeft deze drie kleuren: wit, oranje en blauw, dan doe je even alsof wit niet bestaat en dus heb je twee kleuren over: oranje en blauw. Dan zoek je het oranje en het blauwe centerblokje op. Tussen die twee centerblokjes zit één randblokje, waar je het hoekblokje boven zet. Nu hou je het witte stickertje aan de voorkant en het witte vlak aan de onderkant, en dan zijn er twee mogelijkheden:
- Het witte stickertje zit aan de rechterhelft van de kubus:
Nu doe je de rechterformule: B R B' R'
- Het witte stickertje zit aan de linkerhelft van de kubus:
Nu doe je de linkerformule: B' L' B L
Maar het kan ook zijn dat er in de bovenste rij geen wit blokje zit. Als dat zo is, ga je kijken of er op het bovenste vlàk een wit blokje zit. Zit er een? Dan ga je dat blokje recht boven een lege plek op het witte vlak zetten, en met een lege plek bedoel ik een plek op het witte vlak waar nog geen wit stickertje zit. Nu draai je de hele kubus op zo een manier dat het witte vlak onder blijft zitten, en het witte blokje wat nog op de bovenste vlak zit, aan de rechterhelft van de kubus. Als je nu de goedzetformule doet, zit het witte blokje in de bovenste rij.
Dit is de goedzetformule: R B' R'
Dan is er nog een mogelijkheid: er zit een wit hoekblokje al wel op de onderste rij, dus de rij van het witte vlak, maar dat blokje is nog niet goed gedraaid. Eigenlijk moet je dan hetzelfde doen als dat het blokje op het bovenste vlak had gezeten. Je zorgt ervoor dat het blokje op de rechterhelft van de kubus zit, en je doet weer de goedzetformule (zie boven). Het kan zijn dat het blokje nu op het bovenste vlak zit, maar dan kijk je gewoon even hierboven hoe je zo een blokje in de bovenste rij plaatst.
Controleer wel altijd even of de onderste rij ook helemaal overloopt, dus zo:

Als dat niet zo is moet je er maar even een blokje uithalen en op de goede plek er weer inzetten.
Nu heb je als het goed is het witte vlak opgelost!
Stap 3:
Deze stap is waarschijnlijk makkelijker te leren, omdat je de twee formules die worden gebruikt al kent. Je gaat namelijk de tweede rij maken, waarbij je de linker- en de rechterformule gebruikt. Eerst ga je kijken of er op de plek van het gele vlak (bovenaan dus) randblokjes zitten waarvan allebei de stickers niet geel zijn. Dus bijvoorbeeld groen-oranje. Als dat zo is ga je kijken welke kleur het onderste stickertje heeft. Als dat oranje is draai je de bovenkant op zo een manier dat het oranje stickertje grenst aan het oranje centerblokje, rood zou moeten grenzen aan rood, enz. Dan ga je kijken wat de bovenste kleur van het randblokje is. Stel dat dat groen is, dan ga je kijken: zit groen aan de linker of aan de rechterkant van mijn kubus? Als dat rechts is doe je de rechterformule, als het links is de linkerformule. Houd hierbij oranje wel voor! (in het voorbeeld is het tenminste oranje, maar het zou natuurlijk ook rood of blauw kunnen zijn) Als je dat hebt gedaan, zie je dat het witte vlak niet meer compleet is. Er is namelijk 1 hoekblokje uit. Nu ga je dat hoekblokje opzoeken in de kubus, en het witte kantje ervan moet op het voorste vlak zitten, en het witte vlak moet onder. Nu zet je dat blokje er op de normale manier, beschreven in stap 2, weer in het witte vlak.
Het kan ook zijn dat er geen randblokje zonder geel op de plek van het gele kruis zit. Dan zorg je ervoor dat er aan de rechterhelft van de kubus een nog onopgelost randblokje zit, en dan doe je de rechterformule, waarna je het eruit gehaalde witte stukje weer in het witte vlak zet. Dan zit er namelijk een randblokje zonder geel op de plek van het witte kruis. Nu kun je de tweede rij al maken!
Stap 4:
Nu ga je het gele kruis maken. Er zijn vier mogelijkheden, waarbij we de hoekblokjes nog even 'skippen':
1. Het gele kruis is al opgelost;
2. Alleen het centerblokje is met de gele kant naar boven gedraaid, en alle randblokjes niet;
3. Er zijn naast het centerblokje nog twee randblokjes goed gedraaid, in de vorm van een streep;
4. Er zijn naast het centerblokje nog twee randblokjes goed gedraaid, in de vorm van een (waarschijnlijk gedraaide) L.
Als het gele kruis al is opgelost kan je doorgaan naar Stap 5. Als alleen het centerblokje goed is gedraaid doe je de gelekruisformule:
V R B R' B' V'. Daarna heb je de gedraaide L. Zie hieronder hoe je die moet oplossen.
Maar stel nou dat je de 'streep-mogelijkheid' hebt, dan zorg je ervoor dat wit onder zit en de gele streep van links naar rechts. Daarna doe je ook de gele-kruis-formule. Dan heb je ook het gele kruis.
Bij de L zorg je dat de twee goed gedraaide randblokjes van je af (dus naar achteren) en naar links wijzen. Daarna doe je ook de gele-kruis-formule. Dan heb je de streep. Hierboven zie je hoe dat opgelost moet worden.
Stap 5:
(Het is verstandig deze stap eerst door te lezen voordat je hem uit gaat voeren.)
Bij deze stap ga je de 4 hoekblokjes uit het gele vlak goeddraaien. Daarbij leer je 1 nieuwe formule: de gelevlakformule. Dat is:
R' B2 R B R' B R
Als je geluk hebt is er maar 1 hoekblokjes goed gedraaid. Daar kan je met een beetje fantasie een vis in zien, dus dat noemen we vanaf nu het visje. Als je dus het visje hebt zorg je ervoor dat hij naar rechtsonder 'zwemt'. Dan doe je de gelevlakformule. Het kan zijn dat je dan weer een visje hebt, dan draai je hem weer naar rechtsonder en doe je weer de gele-vlak-formule. Na de tweede keer is dan sowieso het gele vlak opgelost.
Als er geen een hoekblokje goed gedraaid zit maakt het niet uit hoe je de kubus houd, als wit maar onder zit. Dan doe je de gele-vlak-formule. Daarna heb je het visje of een van de onderstaande mogelijkheden.
Het gele vlak kan ook al opgelost zijn. Ga dan door naar Stap 6.
Het kan ook zijn dat er 2 hoekblokjes goed gedraaid zitten. Daar zijn ook twee mogelijkheden voor:
- Het kan zijn dat het zit in de vorm van een 'strikje'. Dan zorg je ervoor dat er rechtsonder op het gele vlak een nog niet goed gedraaid hoekblokje zit, en dan doe je de gele-kruis-formule. Daarna kan het zijn dat je het visje hebt, maar het kan ook zijn dat er dan geen een hoekblokje goed gedraaid zit. Hoe je dat op moet lossen staat hierboven beschreven.
- De goed gedraaide blokjes kunnen ook naast elkaar zitten, dus zo:

Dan zorg je ervoor dat rechtsonder en rechtsboven een niet goed gedraaid blokje zit, en dan is de gele-kruis-formule weer nodig. Daarna heb je weer een andere mogelijkheid die hierboven beschreven staat.
Dus bij deze stap moet ook telkens wit onderaan blijven.
Stap 6:
Dit is al de een na laatste stap! Je kubus is dus al bijna opgelost. Je hoeft alleen nog maar de bovenste rij te doen. Die bestaat uit twee stappen. Bij deze stap ga je de hoekblokjes goed zetten. Eerst ga je kijken of alle hoekblokjes al goed zitten, dus zo:

Dit is ook het doel van deze stap
Als dit zo is kan je doorgaan naar Stap 7. Het kan ook zijn dat als je een paar keer het hele gele vlak draait, dat ze dan zoals op de afbeelding zitten, maar dat spreekt voor zich.
De kans is alleen groot dat er maar 2 van de 4 hoekblokjes goed zitten. Dat moet dan wel op hetzelfde vlak te zien zijn. Dus op het ene vlak zijn de twee hoekblokjes op het bovenste vlak wel dezelfde kleur, terwijl ze op het vlak ertegenover een andere kleur hebben. Dan krijg je de enige uitzondering in de kubus dat je het witte vlak niet onderaan hoeft te houden. Sterker nog, als je nu het witte vlak onderaan houdt, en je doet de rest wel goed, dan draai je de hele kubus in de war. Dus wat je nu moet doen is het witte vlak vooraan houden, en het vlak waarbij de hoekblokjes op de derde rij dezelfde kleur hebben houd je aan de rechterkant. Dan doe je de hoekblokjesformule:
R2 O2 R B R' O2 R B' R.
Voor Stap 7 moet je weer wit onder houden, dus je kan er beter voor zorgen dat je dat nu vast doet.
Het kan ook zo zijn dat hoe je de kubus, terwijl je wit onderop houdt, ook draait, dat er nergens een vlak is waarbij de hoekblokjes van de derde rij dezelfde kleur hebben. Dan houd je wit voor en dan maakt het niet uit welk vlak je nou links of rechts houdt. Als je de kubus zo hebt gedraaid, doe je de hoekblokjesformule. Daarna heb je, als je het goed gedaan hebt, een vlak waarbij de hoekblokjes van de derde rij hetzelfde zijn qua kleur, en dan kijk je even hierboven hoe je dat oplost.
Stap 7:
Het eerste wat je gaat doen bij deze laatste stap is hopen dat de kubus al opgelost is :-) Als dat niet zo is, ga je kijken of er, met wit onder, een vlak is waarbij de bovenste rij helemaal opgelost is. Dan zijn er twee mogelijkheden: Ja of Nee.
Ja:
Hou het opgeloste vlak voor (en wit onder) en doe je de oplosformule:
R2 B' R' B' R B R B R B' R
Het is mogelijk dat je de formule twee keer moet doen.
Nee:
Het maakt nu niet uit welk vlak je vooraan houdt, als je maar wit onderaan hebt. Dan doe je de formule, waarna er als het goed is een vlak is waarbij de bovenste rij al opgelost is.
Gefeliciteerd! Het is je (als je alles goed gedaan hebt) gelukt de kubus op te lossen!!!
CFOP
Wat zeg je? CFOP? Wat is dat nou weer voor woord? Nou, CFOP is een andere manier om een kubus op te lossen, en nog veel sneller ook! Maar waarom heb je dat dan niet gelijk uitgelegd??? Dat komt doordat CFOP heel veel formules gebruikt, en ook is het handig als je er wat inzicht in hebt. Als je de beginnersmethode goed onder de knie hebt, en je wilt verder gaan, dan kun je CFOP leren. Maar waarom die letters C-F-O-P? Die letters staan voor Cross (kruis), F2L (first two layers, eerste twee lagen), OLL (Orientation last layer, zorg dat het gele vlak klaar is), PLL (Permutation Last Layer, zorg dat de derde rij klaar is). Misschien merk je het al wel, je lost eerst het witte kruis op, dan doe je de hoekblokjes van het witte vlak mét de tweede rij er gelijk bij! Dan komt het gele vlak, waar je 57 (!) formules voor moet leren (dit kan ook gewoon nog op de manier die je hierboven hebt geleerd), en dan zijn er nog 21 formules voor de 3e rij. Het is misschien wat veel, al die formules, maar als je echt snel wilt zijn is het toch handig om ze te leren. Ik ga hier niet alle formules neerzetten, maar als je die wilt hebben, klik dan hier voor OLL en hier voor PLL. Hierbij is de notatie wel iets anders: B(ack), U(p), D(own), R(ight), L(eft), F(ront), de officiële notatie. Ook komen hier kleine letters in voor, zoals r. Dat betekent dat je rechts (right) moet draaien, samen met de middellaag die er aan vast zit. x en y betekent dat je de hele kubus moet draaien. x is hetzelfde als r L', y is hetzelfde als u' D, als je het als losse draaien wilt hebben.
Ga naar:
3BLD, M2, 4BLD, 2x2, 4x4, 5x5
Maak jouw eigen website met JouwWeb